Köpa ungponny

Fick en kommentar om tips om man funderar på att köpa en yngre ponny.
Både jag och lisa köpte våra ponnysar när de va 4-5 år gamla.
Ragge är idag 7 och dumle är 6 år.
Det första jag tänkte på när jag kollade ungponnyer var deras inställning. Bra exempel är att hoppa över nya saker. Det finns de som bara stannar och "fattar ingeting" och sedan finns det dom som går rätt över och även de som tar ett stort språng över. Där är det ju upp till var och en vilken inställning man söker.
Själv så sökte jag efter en ponny som ville för mycket, dvs i detta exemplet hoppade över stort.
Inställningen är grunden, den kan du inte ändra på så det är mycket viktigt att kolla när man provrider.
Sedan nästa sak är såklart hur den är byggd. Hur ryggen ser ut, om den är överbygd osv. Sedan även hur stor den är, man vill ju inte att den skall växa över.
När man sedan köper ungponny så gäller det mest att bygga en bra grund. När de fyller 7 anser jag att man ska kunna börja ställa de stora kraven.

Vila
Fram tills de är 5/6-år är det viktigt att ofta ta vilor. Ca 4 ggr per år ska man ta vila från ridning på ca 3 veckor anser jag. Detta är för att hästan ska orka ta in allt som den lär sig.

Ridning
Något mer som är viktigt är att variera träningen, många tänker mer på att det ska vara roligt för hästen att lära sig. Jag tänker mer på att skaffa en hållbar häst. Man behöver rida på olika underlag, longera osv. Att variera mycket stärker benen galet mycket.

Hantering
En oförstörd unghäst är inte rädd för något. Den kan vara försiktig men aldrig rädd. För att behålla detta gäller det att inte göra den rädd för något. Var lugn men bestämmd, för ungponnyn är inte lugn. Den är nyfiken och otålig hela tiden.

Erfarenhet
Prova allt på din ungponny! Så den i framtiden har varit med om det mästa. Åk till många olika ställen, vänj den vid titthinder, hoppa stenar och stockar ute i skogen, vänj den vid lindor/transportskydd, ha den inne i stallet utan några andra hästar, pröva olika bett, olika träns osv. Låt hästen vänja sig, det tar tid. Transportskydd är ett bra exempel, hur många vuxna hästar finns det inte som tycker att det är jobbigt med transportskydd?
Nej - var försiktig men prova.


Viktigt i både ridning, hantering osv är att ponnyn såklart kan börja testa dig. Då måste du agera snabbt och bestämmt. Var säker på din sak och vela aldrig. Be gärna tränare osv om hjälp med ditt problem.

stå still är inget roligt för en 5-åring..

Kommentarer
Postat av: Majsan

Jätte fin blogg ni har=)

2011-05-26 @ 17:11:51
URL: http://majsankellidou.blogg.se/
Postat av: Anonym

när´tycker du att amn ska rida in hästen och när tycker du de är okej att börja hoppträna den ? ;)

2011-05-27 @ 12:40:39
URL: http://hillaryochfleur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0